Indiase kookcursus, ‘easy’ Hatha Yoga en mijn lesrooster

8 januari 2016 – Het leggen van nieuwe contacten en Rishikesh ontdekken

Heerlijk geslapen! Na al het reizen waardeer ik mijn privékamer met groot fijn bed en frisse lakens enorm! Wel kwamen er vannacht nog wat nieuwe studiegenootjes aan, dus ben ik wel een paar keer wakker geworden. De blaffende honden en het klapperende raam hielden me ook heel even wakker, maar voor degenen die mij kennen: ik kan slapen als een pro! Wel nog een paar keer het balkon opgegaan in mijn pyjama om mijn schouders tegen de luiken te zetten, maar ik moest me erbij neerleggen dat deze niet zouden sluiten en zouden blijven klapperen!

Ik ben nu enkele dagen van huis en het moeilijkste vind ik toch wel het tijdsverschil. In de ochtend blijft het stil op mijn telefoon, omdat iedereen dan nog lekker ligt te slapen in Nederland en net voor ik naar bed ga zit Mike nog op zijn werk en kan ik hem eigenlijk nog niet storen. Het contact is (ook al is het pas dag 3) tot nu toe en dat voelt wel een beetje eenzaam.
Naast de Britse Joanna waarmee ik naar Rishikesh ben gereisd, heb ik vandaag de uitgelaten Amerikaanse Kristen uit Las Vegas ontIMG_2325moet, zij zit ook op onze gang. Zij zette haar (ENORME) koffer in de koeienstront zodra ze arriveerde met de taxi in Rishikesh, ook een goede binnenkomer, lol! Al pratende op de gang bleken in de kamers tegenover ons ook inmiddels twee meiden te zijn gearriveerd: de Canadese Marina en de Amerikaanse (uit Arizona, maar nu wonende in Canada) Aly. Zij waren met de taxi vanuit Agra gekomen, een helse rit van meer dan 10 uur met een heleboel file en wegopbrekingen en zo hadden we dus allemaal onze eigen interessante India-on-the-road verhaal. Met zijn vijven zijn we de hele dag onafscheidelijk geweest, van ontbijt, tot lunch, tot shoppen, tot een 4-uur durende ‘waterfallhike’ waar we (exotisch genoeg) olifantendrollen ontweken op het pad omhoog. Hoe die enorme beesten op dat smalle wandelpad lopen is me een raadsel, jammer genoeg (of gelukkig?) hebben we geen grote grijze Dombo’s gezien. Na alle gezelligheid van vandaag zou ik bijna vergeten dat ik hier ben voor een 200 hour intensive Yoga Teacher Training.

9 januari 2016

Wat een enorm volgestopte dag hebben Joanna en ik hiervan gemaakt. Het was alsof we dachten dat er na vandaag geen morgen meer zou zijn. Na een vroeg ontbijt zijn we heel fanatiek een Hatha Yoga Class gaan volgen. We waren de enige in deze les, dus dat was erg cool. De man trok ons wel compleet uit elkaar. Het was niet dat dit niet ging, verbazingwekkend genoeg wel, maar het had wel wat zachtzinniger gemogen. Mijn spieren gaan dit echt, maar dan ook echt, niet leuk vinden.

Na deze 2-uur durende Hatha Yoga Class (die volgens de docent heel ‘easy’ was) zijn we de brug over ‘gesnelwandeld’ naar CookDSC04187ing Masala, een kookcursus bij een Indiase familie thuis. Ook deze was bijna privé, samen met de Brazilliaanse Paula die in Rishikesh is om vanaf morgen een maand in stilte te mediteren bij een goeroe. Het was echt heel gezellig. ODSC04189ns kookklasje werd voornamelijk geleid door een man die goed Engels sprak en ons leerde hoe je een basis Masala saus maakt en de meest lekkere Chai Masala (Indiase thee met melk). Zijn vrouw leerde ons hoe je deeg voor Chapati maakt (een soort wraps) en ondertussen rende het schattige 4-jarige zoontje heen en weer van keuken naar woonkamer en weer naar buiten. De kers op de taart was het moment waarop we al dat heerlijke eten mochten opeten natuurlijk! Aan het einde van de cursus werden we doodgeknuffeld door dit lieve Indiase gezin, dat was het allerlaatste geschenk dat ze ons wilden geven. Mocht je Rishikesh bezoeken, deze kookcursus is het waard om aan je things-to-do-lijstje toe te voegen.

20160210_093231Na de kookcursus waren Joanna en ik maar net op tijd voor de introductieceremonie op de yogaschool (je zou echt bijna vergeten waarom je in India bent) waar we neerploften voor een paar uur durende vuurceremonie. De vuurceremonie staat symbool voor geven en ontvangen, een eeuwig durende cyclus. Vuur geeft rook, dit stijgt op en creëert wolken, de wolken geven regen, dit maakt de aarde vruchtbaar en zo is de cirkel weer compleet. Na deze ceremonie werden de docenten geïntroduceerd, ontvingen we onze lesmaterialen en een bomberjack van de yogaschool. Ook schreef ik me in voor Hatha Yoga in de morgen en Vinyasa Yoga in de middag. De groep wordt opgedeeld in twee en gelukkig vonden Joanna, Kristen, Aly en Marina een enigszins rustige start van de dag ook een goed idee. Naderhand bleek ook dat onze dag start om 7:00 uur in de ochtend en dag van de andere groep al om 6:30 uur! Een goede keuze.

’s Avonds spieren ingesmeerd met tigerbalm waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Ongelofelijk, ik voel nu al mijn hele lichaam en de yogacursus is nog niet eens begonnen. Ik heb lichtelijk spijt van de Hatha Yoga Class van deze ochtend. Het is niet alsof we niet genoeg yoga gaan doen aankomende maand. Tegelijkertijd wordt morgen (zondag), gezien als een maandag en niet als een vrije dag. Dit betekent dat deze week niet uit 6 lesdagen bestaat (ook al vrij heftig), maar uit 7 lesdagen achter elkaar!!!

Mijn rooster voor de geïnteresseerde:

06:30 Thee met een stuk fruit
07:00 – 09:00 Hatha Yoga
09:15 – 10:15 Pranayama (ademhalingsoefeningen) of Yoga Therapie
10:15 Ontbijt
11:30 Yoga Filosofie
12:30 Anatomie
13:30 Lunch
16:45 Vinyasa Yoga 1
17:45 Vinyasa Yoga 2
18:45 Thee
19:00 Meditatie
20:00 Avondeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *