Yoga Teacher Training week 3 en 4 – Still going strong!

Ik ben nog steeds in Rishikesh, India. Ik volg nog steeds een Yoga docentenopleiding. Ik ben nog steeds niet van plan het op te geven. Het gaat zelfs al stukken beter met mijn schouder! Ik spring nog niet in een handstand en de lage plank sla ik over, maar ik begin langzaam aan weer yogalessen te volgen. Heerlijk! De pijn van de eerste twee weken heeft mijn lichaam verkrampt, maar het is fantastisch om te voelen hoe ik langzaam weer tot leven kom. Uiteraard is het niet leuk dat ik zo weinig asana’s heb kunnen doen, maar aan de andere kant heb ik toch wel ontzettend veel geleerd van het observeren van de docenten en mijn klasgenoten. Dit is een dik pluspunt. Veel plezier met mijn een-na-laatste blogpost!

Zondag 30 januari 2016
Alweer het einde van week 3 en ik ben nog steeds in Rishikesh. Ondanks alles gaat de tijd niet langzaam en ik doe zelfs kleine beetjes yoga asana’s. Tegelijkertijd is het bizar hoe stijf ik ben, als je je bedenkt dat ik een Yoga Teacher Training volg. Het is bijna komisch. De pijn heeft mijn lichaam echt verkrampt tot een paar dagen geleden.

Een paar dagen gebeurde echter iets heel erg moois. Tijdens de Vinyasa Flow van Vikas aan het einde van de dag, toen iedereen heerlijk in de meest uitdagende poses stond, voelde ik plotseling dat ik ook iets moest doen. Het was dit keer niet mijn ego, mijn mentale ik, maar mijn fysieke lichaam die dit aangaf. Ik heb Vikas gesmeekt me een
houding te geven received_10208984674677101waarmee ik een ‘backbend’/achteroverbuiging kon doen, want ik voelde dat ik daar zo ontzettend aan toe was. Constant als Quasimodo zitten vraagt op den duur natuurlijk om een goede contra-indicatie (om maar in yogatermen te blijven praten). Vikas hing me ‘in de touwen’, wat echt fantastisch was! Oh ik kon daar wel uren blijven hangen. Wat een sensatie voor mijn rug. Uiteindelijk sneed het touw in mijn onderrug en heb ik mezelf weer omhoog gehesen. B
ehalve dat de vrijheid om zo’n achteroverbuiging te doen, zonder helse pijn, fantastisch is, is het ook heerlijk om te merken dat mijn lichaam klaar is om te ontwaken! Mijn lichaam heeft de rem er weer afgehaald en ik kan weer aan de slag. Natuurlijk doe ik het wel rustig aan. Gelukkig is tevens een mooie oefening om rekening te houden met beperkingen, hier omheen te werken, creatief te zijn. Dit kan mij alleen maar een betere yogadocente maken!
(—> Een ander mooi mijlpaaltje deze derde week! Ik kan weer de handstand doen!)

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nog steeds verbazingwekkend positief ben ingesteld, ook deze afgelopen derde week van de cursus. Ik geef nog steeds niet op, ik wil nog steeds mijn certificaat halen en ik wil nog steeds niet het eerste vliegtuig terug naar Nederland pakken. Ik geniet van India, ik heb lol met de meiden en de cursus is erg interessant. Iedereen heeft genoten van mijn allereerste Vinyasa Flow afgelopen week en ik heb enorm veel zin om de volgende yogales te gaan voorbereiden.

Wat staat er in ieder geval nog op het programma: 

 • 3 februari: Praktijkexamen Hatha Yoga – 2 uur lesgeven
  Inleveren Final Assignment (boekwerk dat je in je persoonlijke tijd maakt)
 • 5 februari: laatste praktijkexamen Vinyasa Flow – 1 uur lesgeven
 • 6 februari: 1 uur Pranayama leiden (9 verschillende pranayama-technieken)
 • 8 februari: Eindpresentatie Yogafilosofie: “What is Yoga”
  Eindpresentatie Anatomie: “The Psoas”
 • 9 februari: Eindexamen Anatomie
  Eindexamen Filosofie

De voorgaande toetsen op het gebied van filosofie (3x), anatomie (2x) en praktijk (meerdere malen Hatha Yoga en Vinyasa Flow) heb ik gelukkig goed afgerond.

Maandag 1 februari 2016 – Week 4 is officieel begonnen…..
20160122_151548Crash-studying voor filosofie, ongelofelijk veel Sanskrit deze test! Onze laatste volledige week is officieel begonnen.
Gelukkig had ik gisteren aan het eind van de dag al een samenvatting gemaakt, ik hoefde alleen maar te stampen. Dit lukte in minder dan een uur en de toets was ook in een kwartier gemaakt. Ik ben het stampen en studeren dus nog niet verleerd. Kristen kan ook erg goed leren, dus toen we allebei tegelijkertijd de test inleverde zei een blik naar elkaar genoeg: cappuccino! Snel hebben we onze schoenen aangetrokken en zijn we naar Royal gehaast. Hier hadden we nog ruim 45 minuten voor anatomie begon. Wat een heerlijkheid. Uitzicht op de heilige rivier Ganges, hangend op de fleurige kussens op het buitenterras van deze vriendelijke plek. Wat een rust, wat een genot voor het oog.

Dinsdag 2 februari 2016 – Joanna is jarig
In de theepauze tussen Vinyasa en Meditatie aan het einde van de dag stond er plotseling een grote verjaardagstaart voor Joanna klaar in de eetzaal. De lichten werden gedimd en Joanna werd afgeleid zodat zij als laatste binnen zou komen. Iedereen zong ‘happy birthday’ en “she felt really overwhelmed..” Joanna zelf vertrok na de taart met een paar anderen om ergens te gaan eten, ik besloot met Kristen om nog wel naar meditatie te gaan. Ik heb meditatie een aantal keer gemist vanwege mijn schouder en ik wil nu vooral laten zien dat ik ondanks alles nog steeds mijn best doe. Harsh heeft me na het ziekenhuisbezoek niet naar huis gestuurd en nu wil ik niet de kantjes eraf lopen als dit niet strikt noodzakelijk is.

Woensdag 3 februari 2016 – Hatha practicum
20160122_190602Vanochtend 2 uur lang Hatha Yoga gedoceerd. Het laatste praktijkexamen, extra lang, maar de tijd vloog voorbij! Het was een groot succes en ik heb dan ook alles uit de kast getrokken. In tegenstelling tot de anderen lijk ik deze week wel een Duracell-konijntje, meer energie kun je bijna niet hebben. Terwijl ik nu tot leven kom, zijn de anderen zo onderhand klaar met de cursus en met elkaar. Zo lang en intens op elkaars lip zitten zorgt voor wat wrijvingen hier en daar. Ik kan alleen maar een blij gevoel van binnen hebben, de zon schijnt in mijn hart. De klas gaf zeer positieve feedback, ze vonden me heel kalm en fijn lesgeven en ook zei iemand dat er zoveel liefde uitgaat van alles wat ik zeg. Wat een mooi compliment. Ook vond de klas de opbouw en afwisseling van de verschillende houding fijn en soepel gaan. In Savasana dekte ik iedereen apart toe met een dekentje en gaf ik iedereen afzonderlijk een gezichtsmassage. Ook dit laatste werd erg positief ontvangen. Ik kan niet wachten tot mijn laatste praktijkexamen voor Vinyasa Flow vrijdag.
(–> Kristen en Vikas)

DSC04352Na anatomie zijn we met zijn vijven de deur uitgevlogen, op naar het zonnige weer. De lunch op school overgeslagen. Het was ongeveer 22 graden. We vonden een plekje bij The Beatles Café aan de andere kant van de brug. De Ganges ziet er vanaf daar nog mooier uit. The Beatles Café zit precies in de bocht van de rivier en een stukje hoger, waardoor het uitzicht heel weids is. Doordat de rivier afbuigt op die plek, stroomt het water net even wat harder en dit donderende geraas is een heerlijk geluid. Ik bestelde een Greek Salad (ja dit durf ik in Rishikesh wel aan) en een Green Smoothie.

 

Donderdag 4 februari 2016
Rishikesh is echt een shopping paradise voor yogi’s en vandaag hebben Kristen, Sam en ik daar goed gebruik van gemaakt. Na Hatha Yoga hebben we op donderdag tot Vinyasa Flow geen lessen, dus we zijn de hele dag gaan shoppen. We zijn alleen even terug naar school gegaan om te lunchen, alvorens weer te gaan ‘spenden’. ’s Avonds weer niet op school gegeten, maar momo’s op met Kristen, Joanna, Aly en Marina. Het schoolvoedsel begint een beetje saai te worden en over minder dan een week zien we elkaar misschien wel nooit meer!

Vrijdag 5 februari 2016 – Vinyasa Practicum
Mijn flow ging geweldig, ik had zoveel lol tijdens het lesgeven. De tijd vloog. Ik deed een pranayama aan het begin en mijn flow was erg vrouwelijk met een hoop hip openers. Mijn thema wijdde ik aan het hart/anahata chakra en emoties. Uiteindelijk in Savasana weer een gezichtsmassage gegeven aan iedereen en erg veel rondgelopen om ‘adjustments’ te geven. Ik gaf ook een hoop ‘vocal cues’. Vikas had geen enkele op- of aanmerking en hij had nog het meest genoten van mijn ‘super sweet voice’. Julie voelde zich erg comfortabel, alsof ze al jaren les van me had. Met de flow was iedereen zo over het algemeen wel weer blij en wederom werd meerdere malen mijn kalmerende en positieve energie genoemd. Erg fijn om te horen te horen allemaal. Het allerleukste: ik weet nu dat ik dit kan, ik heb ontdekt dat ik lesgeven erg leuk vind! Sommigen zeggen na hun examen dat ze ontdekt hebben dat ze geen yogales willen geven zodra ze thuis zijn, ik ben blij dat ik dat juist wel wil. Natuurlijk was er een moment in week 2 waarop ik heel even dacht: “oke yoga brengt alleen maar ellende voor mijn lichaam…”, maar daar denk ik nu gelukkig anders over. Ondanks alles heelt mijn lichaam zichzelf elke dag een beetje meer en dit is een prachtige gewaarwording. Dit laatste is misschien nog wel het mooiste wat ik in India heb meegemaakt, ik ben hier erg dankbaar voor.

Zondag 7 februari 2received_10209035749033928016 – Einde van week 4 Yoga Teacher Training
Officieel meer dan een maand van huis vandaag. Vandaag met de tuktuk naar Rishikesh market gegaan. Onszelf met Geri, Maddy, Joanna, Kristen, Aly en Marina in een tuktuk gepropt. Het regende pijpenstelen en na deze trip hebben Kristen en ik lekker warm thee gedronken in het gezellige Ganga Beach Café. Dit café is uiteraard voorzien van gekleurde kussens op de grond, een ‘view to kill for’ en overal gezellige lampjes en kaarsjes. Ik sloot de dag af met een marathon Sex and the City seizoen 4, onder de dekens, met de verwarming op standje sambal. Heerlijk!

Nog een paar dagen en dan zit de Yoga Teacher Training erop! Er moet nog een en ander gebeuren, maar ik ben er zeker van dat ik slaag. Ik kan niet wachten om mijn certificaat vast te houden en mezelf yogadocente te kunnen noemen. Daarnaast betekent afronding van de opleiding dat ik Mike weer ga zien! Yay! We ontmoeten elkaar over 4 dagen in Delhi, ik kan echt niet wachten…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *