Hoe plan je een California Roadtrip?

DSC02763
Golden Gate Bridge – San Francisco

Het fotoalbum vers van de pers op de deurmat, de herinneringen nog fris in het geheugen; wat hebben wij een goede tijd gehad in California! Geheel zelfstandig hebben we een roadtrip samengesteld, geen touroperator is hier aan de pas gekomen, alles is los geboekt. Lees: complete vrijheid! We hebben namelijk niets anders gedaan dan wat we zelf wilden en dat is wat onze reis zo bijzonder maakt. Ik kan het iedereen aanraden! Wil je ook jouw eigen unieke roadtrip naar California samenstellen? Lees dan onderstaande tips!

Boek je vlucht op tijd
Onze tickets zijn driekwart jaar van te voren al geboekt via de app Skyscanner. Ik hield deze app dagelijks in de gaten en ontdekte op deze manier hoe laag de prijs kon gaan en op welke prijs ik wilde wachten. Ik zag dure vluchten die bijna 24 uur duurden en goedkope vluchten waarbij je 3x over moest stappen en uren op vliegvelden rond moest hangen. Gelukkig zag ik ook dat het mogelijk is om tussen de €600-€700 euro per persoon een vlucht te boeken waarbij je slechts 14 uur onderweg bent en nog steeds niet heel veel betaald. (Reken: naar New York ben je ongeveer 8 uur onderweg en dan moet je het hele continent nog over. Een vliegtijd van 14 uur is zeer redelijk!) Doordat ik wilde zien wat de prijs verder zou doen was de prijs al snel hoger, maar doordat ik zo vroeg was had ik gelukkig de tijd om te wachten op een nieuwe aanbieding. Een aanrader. Ook goede websites om in de gaten te houden: www.kayak.com en www.expedia.com. Let wel op: deze websites onthouden je gegevens, waardoor de prijs bij je tweede bezoek vaak hoger is. Je lost dit op door de tweede keer op Google Chrome te kijken als je de eerste keer Internet Explorer gebruikte, of andersom. Skyscanner heeft hier geen last van.

DSC02633 DSC02647
Gevangeniseiland Alcatraz – San Francisco

Lees je in!
Weet jij wat er allemaal te doen is in California? Je kent natuurlijk San Francisco, je kent L.A., San Diego, de prachtige ruige kust in het noorden en je weet wellicht dat je kunt uitwijken naar Las Vegas als je dit goed plant. California heeft echter veel meer te bieden en dit wil je niet missen als je dan toch naar de andere kant van de wereld uitwijkt. Wellicht ben je alleen geïnteresseerd in deze hoogtepunten, dat is ook prima, het zijn niet voor niets hoogtepunten! Maar als het even kan, lees je dan in door middel van blogs, de prachtige Lonely Planet California’s Best Trips (35 roadtrips door The Golden State) et cetera. Dan weet je zeker dat je niets mist. Mijn lijstje was na al dit lezen onrealistisch lang, maar dat kwam in een later stadium helemaal goed.

Maak een draaiboek
Het idee van wat je graag wil zien en doen in California heeft zich in je hoofd gevormd. Ga bij jezelf na hoeveel vakantiedagen je hebt en maak in een tabel een draaiboek waarbij je alle dingen die je wilt bezoeken invult bij de dagen die je hebt. Je komt er nu vast achter dat zelfs drie weken te kort is om alles te zien wat je wilt zien, “so kill your darlings” en neem vooral de tijd. Niemand wordt gelukkig van een hysterische roadtrip waarbij het gevoel van vrijheid en kunnen doen wat je wilt volkomen tekort gedaan wordt. Soms is een nacht genoeg, soms heb je wel drie nachten nodig om de plek waar je bent goed te bezichtigen. Bedenk in ieder geval dat het niet handig is om in een dag de omgeving te gaan verkennen en ook diezelfde dag nog een andere accommodatie te moeten bereiken. Dat brengt me bij mijn volgende punt:

Gebruik Google Maps
DSC03389California is een enorme staat, dus soms is het nodig om een reisdag in te plannen. Wij waren bijvoorbeeld een hele dag onderweg van Sequoia & Kings Canyon National Park naar Las Vegas. In Nederland zagen we al op Google Maps dat er ongeveer 5 uur en 40 minuten tussen ons motel in Tree Rivers zat en Las Vegas. We beseften onmiddellijk dat het onrealistisch was om ook te verwachten in deze tijd Las Vegas te bereiken. Vergeet namelijk niet een koffiestop (misschien wel twee), het zoeken naar een lunchlocatie, het lunchen zelf en natuurlijk de nodige fotomomenten. Wij maakten de schatting ongeveer 8 uur onderweg te zijn. Wij hebben Google Maps gebruikt tussen elke accommodatie, om in te schatten of we niet teveel aan het haasten waren van het ene naar het andere hoogtepunt. Reken er eigenlijk op dat je op de dag dat je gaat reizen onderweg misschien wel veel mooie dingen ziet, maar dat je op de plek zelf niet meer zoveel kan doen of daar te moe voor bent. Voor ons was de enige uitzondering van Newport Beach naar Los Angeles, omdat dit zeer dicht op elkaar zit. Onderweg naar Los Angeles zijn we gestopt bij de bekende pier van Santa Monica en hebben we geluncht in Venice Beach. Wijzelf moesten uiteindelijk San Diego van de bucketlist schrappen, omdat we zagen op Google Maps (met het draaiboek ernaast) dat we echt een extra nacht nodig hadden in Las Vegas (vanwege het feit dat we ook graag Grand Canyon wilden bezoeken) en we het belangrijk vonden om in het zuiden van California op zijn minst twee dagen van het strand te kunnen genieten.

Waar slaap je in California?
Je kunt kiezen voor Motel 6, dit is goedkoop en degelijk. Je krijgt een prima kamer voor de prijs die je betaalt en je kunt je auto ook nog eens gratis parkeren bij de accommodatie. Wijzelf hebben echter de tijd genomen om elke overnachting uniek te maken. Hiermee bedoel ik te zeggen dat wij elke keer weer in een ander soort accommodatie sliepen en dus zelfs van ons verblijf iets bijzonders maakten (trek hier wel de portemonnee voor). Met een Motel 6 is echter ook niets mis en het bespaart je een hoop geld. Het allerleukste vonden wij dat al onze accommodaties goed pasten bij de omgeving waar we verbleven. Zo sliepen we in Yosemite National Park in een tentcabin in de bossen (Yosemite Bug) in een prachtig bio-resort met een hottub voor de stijve spiertjes en yoga voor mij. In Newport Beach sliepen we bij mensen thuis in een prachtige ‘Grandmother’s Cottage’ (AirBnB) met een brede oprijlaan en een typische ‘white picket fence’ en in Las Vegas in een kitscherig 4-sterren hotel (Resort Monte Carlo, aanbieding via Booking.com). Door mezelf in te lezen op blogs vond ik daarnaast een hele gave ‘cabin in the woods‘ bij Big Sur, een van de gaafste accommodaties wat mij betreft. Deze was alleen telefonisch te boeken, dus hiervoor hebben we al heel vroeg in het roadtrip-proces werk van gemaakt.

DSC02849 DSC02859
Yosemite Bug – Tent met houten frame en echt bed, in de buurt van Yosemite National Park
20150928_201659 20150929_093216
Rippelwood Resort – ‘Cabin in the Woods’ met aan voorzijde grind, parkeerplaats, picknickbank en vuurkuil en aan de achterkant een ‘riverdeck’ zitje en uitzicht op de rivier. Gelegen in het gebied Big Sur.

Autohuur
Boek bij voorkeur voor je vertrek een auto. Je hebt op deze manier niet alleen een goed overzicht van de markt, de verschillende aanbieders etc., maar je ziet tevens in je eigen valuta wat je nou precies betaalt. Tevens hoef je na je lange vermoeiende vlucht niet aan te sluiten in de rij met mensen die nog een auto moeten boeken, ook wel lekker. Check thuis even goed wat voor verzekeringen er bij de prijs inbegrepen zijn. Vaak ben je al voor het hoognodige verzekerd en kun je bij aankomst alle extra verzekeringen die ze je proberen aan te smeren negeren. Een kleine goedkope auto is niet per se echt het goedkoopst in Amerika. Je rijdt tijdens je roadtrip lange afstanden, kijk dan ook goed naar de hoeveelheid kilometers je kunt rijden met de tank. Soms is een groter model aan het einde van de rit goedkoper dan een goedkoop klein model. Daarnaast voel je je naast alle grote pick-uptrucks misschien wel veiliger in een wat grotere auto. Wijzelf hebben ook gelet op de grote van de kofferbak. Ondanks het feit dat we maar met zijn tweeën waren, wilden we beide koffers kunnen verstoppen onder de achterklep. Dit in verband met veiligheid. We wilden niet dat men zag dat er in onze auto wat te halen viel. Omdat we nog even moesten wennen aan het feit dat men automaat rijdt in de VS, hebben we expres een auto gehuurd op het vliegveld. Het leek ons een crime om meteen het drukke San Fancisco in moeten duiken en hebben fijn nog even kunnen oefenen in de parkeergarage.

 IMG_20150924_210533 IMG_20150924_211017
Newport Beach, The O.C., Southern California – gegarandeerd strandweer

Is dit de enige manier?
Uiteraard is dit niet de enige manier. Een heleboel mensen geven de voorkeur aan een camper, dus dat is ook een optie. Hier kan ik je helaas verder niets over vertellen (behalve dat een camper in een grote stad zoals Los Angeles bijvoorbeeld niet zo veilig staat). Je kunt ook alles op zijn beloop laten en helemaal geen enkele accommodatie plannen, goedkope motels zijn er genoeg. Ikzelf weet graag waar ik aan toe ben en heb nog nooit zo vrij gereisd, maar er zijn een heleboel vrienden die juist de voorkeur geven aan een totaal ongeplande roadtrip. Ik moet toegeven, dit straalt een bepaalde vrijheid uit die ook vrij aanlokkelijk is. Mocht je niet zo’n ervaren reiziger zijn, de accommodaties waar je verblijft graag in eigen hand houden en/of het heerlijk vinden om zoveel mogelijk voorpret te beleven (dat ben ik), voel je dan vooral vrij deze tips erbij te houden.

Nog een extra tip: California is een zeer populaire vakantiebestemming, mocht je echt graag op een bepaalde plek in een bepaald soort accommodatie willen verblijven, boek deze van te voren. Yosemite Bug boekten wij ruim 7 maanden voor vertrek en we visten bijna achter het net.

2 thoughts on “Hoe plan je een California Roadtrip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *